Routekaart:

Vrienden en vriendinnen van Pelgrimsrefuge Nos Repos te Augy Sur Aubois

 Het is weer een goed pelgrimsjaar 2019 geweest. We hebben, samen met alle vrijwilligers die ons meegeholpen hebben, een groot aantal pelgrims mogen ontvangen. Dit is zeer mooi. Het stemt tot grote dankbaarheid. Al deze mensen zijn naar ziel en lichaam opgevangen: ze hebben goed kunnen slapen, eten (vaak bereid door de hospitalero's) en drinken, en hebben goede gesprekken met elkaar en de vrijwilligers kunnen voeren. De aantekeningen in het Gouden Boek laten dit zien. Het bezoeken van de pelgrimsopvang door pelgrims vertoont een stijgende lijn.

 

Donativo

Hoe kan de Camino verrassend werken. Kort geleden ervoer ik als hospitalero dat sommige pelgrims niet helemaal begrijpen wat het verschijnsel donativo is. Goede zorg ontvangen, heerlijk gegeten, en geslapen en uitspreken dat je zeer tevreden bent. Helaas bleek dat niet uit de financiële ondersteuning. Donativo's zijn giften aan een herberg opdat die kan blijven draaien. Zonder donativo's volgens het principe door pelgrims voor pelgrims worden herbergier gedwongen in een commercieel traject. En dat willen veel herbergier niet. Iedereen moet onderweg kunnen en een goede opvang kunnen krijgen. De bedoelde gasten gingen weer hun weg vervolgen. En gaande de weg ontdekten ze het waardevolle van donativo. Bij thuiskomst maakten ze nog een bedrag over naar de Stichting Vriendenkring Pelgrims refuge Nos Repos. Heel hartelijk bedankt. De Weg blijft werken

René.

werkzaamheden

Aan onze pelgrimsherberg moet natuurlijk onderhoud gepleegd worden. Zo ook voor onze gevederde gasten die zorgen voor de eieren. De poort van hun hok was nu aan vervanging toe. Met hout dat we bewaard hebben op zolder maakte Gianfranco, onze nieuwe buurman, een prachtig nieuw hek. Het is een handige vakman. De hospitalero's van dienst, Jan en Karlie Veldhoen, zullen het hek nog een mooi beschermend kleurtje geven. Daarnaast een foto van de actuele toestand na de vernieuwing van de electriciteit. Let op de kruisvorm: mooi beweegbaar lichtje, plankje om spulletjes op te leggen en stopcontact om gsm en/of scheerapparaat op te laden.

Brand blussen met cola

Goed om weten!

Bij een brandje geen blusapparaat in de buurt? Geen paniek !
Waarschijnlijk heb je wel een fles cola in de koelkast staan?
Brandbestrijders raden aan een fles coke in de koelkast te zetten... omdat deze levens kan redden.
Coca Cola is al meer dan een eeuw de meest gebruikte frisdrank in de wereld.

Weet echter dat u met uw Coca Colafles zonder meer de meest gevaarlijke situaties kan vermijden.
In het geval van brand in een woning, is het niet altijd duidelijk dat er een brandblusser bij de hand is.
In plaats van tijd te verspillen met het zoeken naar die brandblusser is het mogelijk om een fles cola te gebruiken om de brand te bestrijden.

De truc is simpel:
Verwijder de stop, sluit met je duim de opening van de fles af en schud de frisdrank stevig.
Spuit met de fles naar de vlammen.
Binnen enkele seconden wordt het vuur gedoofd.

In de video hieronder geeft een brandweerman een kleine demonstratie.

Overlijden Michoux

Vorige maand is een grote fan en supporter van onze pelgrimsrefuge 'Nos Repos', Roger Gaston beter bekend als Michoux, overleden. Daniel Dierixcks, dienstdoende hospitalero, heeft namens ons allen een kleine lijkrede gehouden (zie bijgaande afbeelding).

Heel veel dank voor alle gulle gaven om zijn begrafenis te bekostigen, men was zeer dankbaar en verrast. Dit toonde hoe Michoux toch bij bijna iedereen een speciaal plekje had. Hieronder enkele fotos van het afscheid.

 

Start seizoen 2019

Het seizoen is weer begonnen. We hebben tot nu toe 12 overnachtingen. Het begin is gemaakt en we hebben hard gewerkt. Muren op de slaapzaal gewit, deuren in de herberg geverfd, de trap in de parketlak gezet, veel hout gezaagd en gekapt, gras verschillende keren gemaaid, een poort voorzien van hang- en sluitwerk, muren van het huis voor voorzien van nieuwe laag verf, de twaalf gasten verzorgd, nieuw tafeltje gekocht, kippen weer in de ren en elke dag drie tot vier eieren rapen, materieel onderhouden, onkruid gewoed en natuurlijk veel inkopen gedaan, de routes voor en na onze herberg gecontroleerd en de nodige noodzakelijke bezoekjes afgelegd. Hierbij enige foto's gemaakt door een van onze pelgrims.

     
   

 

Le Petit Futé

De herberg heeft in het verleden bezoek gehad van een 'mystery guest' in opdracht van Le Petit Futé. Hij werd gastvrij ontvangen, voelde hartelijkheid en schreef hierover. De organisatie vindt dat wij met ons team iets bijzonders doen in deze tijd. Daarom bevelen zij ons aan.
Wij beschouwen dit als een eer.

 

Overlijden hospitalero's Magda Cumps en Franca Duindam

Helaas moeten wij als herbergfamilie Nos Repos ook wel eens afscheid nemen van mooie goede mensen en goede hospitalero's.

zo ontviel ons in september j.l. mevrouw Magda Cumps, 73 jaar. Zij was vele jaren een graag geziene hospitalera in onze herberg. Haar passie voor het pelgrimeren naar de H. Jacobus, haar passie voor de pelgrims, haar kennis van de Franse taal, haar warme menselijkheid zette zij jaren in voor de verzorging van onze pelgrims. Wij danken haar voor al haar goede warme werk.

Eveneens lazen we in de krant BN De Stem vanmorgen 1 oktober dat overleden is mevrouw Franca Duindam, levenskunstenares, geboren te Naaldwijk en jaren woonachtig in Breda. Zij wordt begraven op de natuurbegraafplaats te Alphen. Franca was meerdere keren hospitalera in onze herberg Nos Repos, samen met Joke van Halderen. Franca was een vrolijke, creatieve, warme persoonlijkheid die een paar maal pelgrimeerde naar Santiago de Compostela. Een paar jaar geleden werd zij ziek en kon zijn niet meer mee hospitaleren. Jammer genoeg sloegen de medicijnen niet voldoende aan om haar nog langer aan deze zijde van de wereld te houden. Zij is overgegaan naar de andere kant. Moge zij daar rust en vrede vinden. Wij danken ook Franca voor haar werk voor de pelgrims van Nos Repos.

Goede toeristische informatie

Hier willen wij u attenderen op de website www.tourisme-3provinces.fr, de regionale vvv. Deze site bevat, naast informatie over de regionale bezienswaardigheden ook een interessante pagina met overnachtingsadressen voor pelgrims. www.tourisme-3provinces.fr/se-loger/pour-les-pélerins/. Onderaan de pagina staan ook links naar twee PDF bestanden met aanvullende informatie.

De eerste pelgrim van 2018

Hierbij de foto van de eerste pelgrim in onze herberg zaterdag 17 maart 2018. Een Nederlandse jongen van 32. Gestart in Nederland op 18 februari. Hij gaat door naar Lourdes en SdC. Hij had het erg goed naar zijn zin. Verwend met een heerlijke volle groentesoep, ratatouille en een omelet met champignons. Heerlijk vegetarisch.

Infodagen België

Daniel en Lena Dierickx werken aan de volgende infodagen van het Vlaams Compostelagenootschap mee:

 • Op zaterdag 19 januari Infodag in Genk.
 • Op zaterdag 16 februari in Leuven.
 • Op zaterdag 16 maart in Brugge.
 • Op zaterdag 2 en zondag 3 februari: Fiets-en Wandelbeurs in Gent. Flanders Expo

Telkens zijn er presentaties en lezingen voor lopers en fietsers en de kandidaat-pelgrims kunnen er alle mogelijke informatie krijgen van ervaren pelgrims.
Op de website van het Vlaams Compostelagenootschap www.compostelagenootschap.be zijn meer bijzonderheden te vinden.

U bent van harte welkom.

Mooi kerstkado

Speciaal voor kerst willen wij u het prachtige boekwerkje "Thuiskomen in Santiago de Compostela, Drie spirituele wandelingen in en rondom de kathedraal van Santiago de Compostela" nog eens onder de aandacht brengen.
Het boekje is te verkrijgen bij René Heinrichs. Emailadres: reneheinrichs@hotmail.com, Kostprijs euro 5 zonder verzendkosten. De opbrengst van het boekje is bestemd voor het onderhoud en de instandhouding van de pelgrimsrefuge Nos Repos te Augy sus Aubois.

Franse versie film

.

Gîte pèlerin "Nos Repos"

Op Youtube is nu ook een Franse versie van de film over de refuge "Nos Repos" in Augy sur Aubois (France) te bewonderen. Hiermee kunnen nu ook Franstalige bezoekers een indruk krijgen van de refuge.

Brocante 2017

Loopt u begin augustus door het mooie landschap van de Bourgogne, region Cetre, van Nevers naar Augy sur Aubois dan bent u op de eerste zondag van augustis welkom bij de Brocante in Augy sur Aubois. Ook de herberg Nos Repos zal daarin participeren. Groots opgezet, gezellig en met veel te zien en te kopen. Ook enige hospitalero's en herberggezinden bieden hun zelfgemaakte mooie kunstinnige artikelen aan. Denk hierbij aan schilderijen, bedelarmbandjes, glazen armbandjes en hangertjes etc. En de verkoopopbrengst is voor het onderhoud en voortbestaan van deze prachtige refuge. Co en Erszi bij voorbaat dank voor jullie initiatief en kunst.

Ida Rijkers koninklijk onderscheiden

Wederom heeft het de Koning behaagd om een van de vrijwilligers van de pelgrimsherberg te benoemen tot lid van de Orde van Oranje Nassau. Ditmaal mw. Ida Rijkers uit Waalwijk. Ida kreeg dit lintje vooral door haar werk voor de buurtbus in Waalwijk en omgeving en voor haar inzet voor natuur en milieu. Een goede ondersteuning bij de aanvraag was de brief die haar inzet memoreerde voor de pelgrimsherberg Nos Repos te augy sur Aubois. Reeds 9 jaar is zij jaarlijks twee weken aanwezig als vrijwilligster in de herberg. Zij kookt voortreffelijk en mocht vele bedankjes ontvangen. Ook verzorgde zij ons culinair bij twee jubilea van de herberg. Ida van harte gefeliciteerd evenals natuurlijk Gerard die twee jaar geleden de eer van de koning te beurt viel.

Nieuwe aanwinst

Hierbij een foto van onze nieuwe aanwinst: vier kippen gekocht op de markt. Vijf minuten in de ren en nu al op hun gemak. Nos Repos is ook goed voor het gevogelte. Hopelijk gaan ze goed leggen want elke pelgrim krijgt een vers eitje van eigen kippen in Nos Repos.

Goede reacties op boekje

Ook de Jacobstaf, het infoblad voor de pelgrims naar SdC, uitgegeven door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob vermeldt ons boekje "Thuiskomen in Santiago de Compostela". Zie Jacobsstaf december 2016 nummer 112 pagina 5.

ZuidWestTV heeft een interview opgenomen met Rene Heinrichs, auteur van het boekje Thuiskomen in Santiago de Compostela, vooral over dit boekje. Dit interview wordt uitgezonden in het programma Cocktail op 3 januari om 10.00uur. Dit programma is te zien of terug te kijken via www.zuidwesttv.nl vanaf 3 januari.

Inmiddels is er alweer een derde gewijzigde druk verschenen. Hierin wordt ook ingegaan op het ontstaan van de naam van de Benedictijnerabdij in Santiago de Compostela, San Martin Pinario. Deze druk is nu officieel geregistreerd door ISBN, en wordt uitgegeven door uitgeverij Pelgrimstaal opgericht door Rene.

 

2e druk

Half september rolde het eerste exemplaar van het boekje "Thuiskomen in Santiago de Compostela, Drie spirituele wandelingen in en rondom de kathedraal van Santiago de Compostela" van de pers. Het boekje is door René Heinrichs geschreven en voorzien van vele mooie foto's gemaakt vooral door Freddy du Seuil en prachtig gedrukt door drukkerij Van Gorsel te Calfven. Ondertussen is het boekje al weer aan zijn tweede druk toe. Een citaat uit het voorwoord bij deze tweede druk: "Verrassend snel was de eerste druk uitverkocht. Uit commentaren van hen die het boekje gebruikten bij de feitelijke wandelingen bleek dat dit boekje hen werkelijk hielp hierbij. Door thuisblijvers en mensen die al in Santiago geweest waren werd vaker geuit dat de zin om weer op weg te gaan erdoor werd aangewakkerd. Bijzonder was het commentaar van Don Segundo Pérez, de deken van de kathedraal van Santiago de Compostella. Hem werd officieel het eerste exemplaar aangeboden. Hij werd zo enthousiat dat hij vroeg om vertalingen in het Frans en Engels. De kathedraal had erg veel behoefte aan juist zo'n materiaal."

 

Hospitalerodag 2016

De hospitalerodag Nos Repos vondt op zondag 13 november 2016 plaats in de Volksabdij te Ossendrecht.

Er werd teruggekeken naar het seizoen 2016, waarbij mooie herinneringen opgehaald werden. Ook keken we naar de mooie film over onze pelgrimsherberg Nos Repos gemaakt door Leo Baeten. Verder kwam natuurlijk ook de Stichting Vrienden van de pelgrimsrefuge Nos Repos aan het woord. De jaarmarkt in Augy in 2017 stond ook op het programma. Kunstenaars die daar t.b.v. Nos Repos willen verkopen lieten ons nieuw werk zien.


Nieuw: boekje "Thuiskomen in Santiago de Compostella".

Half september rolde het eerste exemplaar van het boekje "Thuiskomen in Santiago de Compostela, Drie spirituele wandelingen in en rondom de kathedraal van Santiago de Compostela" van de pers. Het boekje is door René Heinrichs geschreven en voorzien van vele mooie foto's gemaakt vooral door Freddy du Seuil en prachtig gedrukt door drukkerij Van Gorsel te Calfven.

Het boekje wil een hulp zijn om de beeldtaal van de kathedraal te verstaan. Waarvoor staat de Jacobuskathedraal? Wat betekenen die beelden op en aan de kathedraal en wat zie je eigenlijk als je de portalen goed bekijkt? Verder gaat René in op welke rituelen door de pelgrim gedaan kunnen worden. Het verhaal kan ook mooi dienen als hulp bij een wandeling rond de kathedraal voor de pelgrim die al eens in Santiago de Compostella geweest is. Zittend in zijn of haar stoel kan de gewezen pelgrim gewoon de wandelingen maken. Foto's en tekst passen mooi bij elkaar.

Het boekje is als volgt opgebouwd:

  * Aanbeveling door bisschop Bär.
  * Het waarom van dit boekje.
  * Enige tips en een kort overzicht over het ontstaan en historie van de pelgrimage naar de H. Jacobus.
  * Drie wandelingen
   o Rond de kathedraal,
   o Langs het Portico de la Gloria
   o In de kathedraal.
  * Het boekje wordt afgesloten met informatie over de Stichting Vriendenkring Pelgrimsrefuge Nos Repos.

Het boekje is te verkrijgen bij René Heinrichs. Emailadres: reneheinrichs@hotmail.com, Kostprijs euro 5 zonder verzendkosten. De opbrengst van het boekje is bestemd voor het onderhoud en de instandhouding van de pelgrimsrefuge Nos Repos te Augy sus Aubois.

Het boekje zal ook verkrijgbaar zijn bij de vergadering van het NGSJ en Het Vlaams Genootschap op 12 november.

Geslaagd feest 15 jaar Gastvrijheid Nos Repos.

bij het feest 15 jaar Gastvrijheid Pelgrimsherberg Nos repos werd ook een beeld onthuld: de Pelgrim. Dit beeld werd aangeboden door de Stichting Vriendenkring Pelgrimsrefuge Nos Repos. Het beeld werd gemaakt/ ontworpen door een oud dorpsgenote van René, uit Nieuwenhagen, Zuid- Limburg. Ria Bindels is inmiddels kunstenares, vooral beeldhouwer en woont nu in Leusden.

Zelf schrijft zij over het beeld:
DE PELGRIM van staal heeft duidelijke, krachtige lijnen.
Het belangrijkste is zijn open mind, zodat hij los kan laten wat hem bezig houdt. Hij probeert zijn hoofd leeg te maken, zorgen los te laten, oordelen en meningen te relativeren. Zo kan hij openstaan voor nieuwe indrukken en nieuwe ontmoetingen.
De hoofdlijn van zijn 'open mind' hoofd loopt naar beneden via zijn krachtige ruggegraat.
De opgaande lijn verbindt hem met zijn rugzak en loopt door tot aan zijn stok. Dit is alles wat de pelgrim nodig heeft. Zijn rugzak met het hoogstnodige voor onderweg en zijn stok, zijn steun en toeverlaat.
Mijn wens is dat DE PELGRIM die hier voor de deur van de herberg staat nog veel pelgrims die hier langs komen mag begroeten met een welgemeend BUEN CAMINO.

De Pelgrim

15 Jaar Nos Repos

het was een mooi feest. Er zijn vele felicitaties gekomen, de bisschop van Bourges ging voor in de herdenkingsmis, er waren zo'n 100 personen, inclusief koor, in de H. Mis. Verder waren er zo'n 70 op de Vin d'amitié en nog eens 45 mensen bij het diner. Daarna hebben we in de refuge nog lekker met zo'n 50 personen verder gevierd.

We ontvingen verder nog de volgende felicitatie:

hallo René en Hanny,

Gefeliciteerd met het Jubileum.
Ik hoop dat jullie een schitterende dag hebben , morgen, met veel aanloop!! Dat jullie met genoegen terug mogen kijken op een mooi resultaat , in geestelijke zin en ook in meetbare zin.
Ik vind die 2 weken in Nos Repos altijd een verademing: heerlijk los van alles en dat geeft dan ook een creatieve spiraal bij mij.
Daarom deze kaart;( zie foto).
Nog heel veel inspirerende jaren: jullie betekenen veel voor allen die in Nos Repos even op adem mogen komen!!!!

Hartelijke groeten, ...in gedachten vieren we mee met jullie allen...

Co ( namens Vincent en ook Hanneke)


extra telefoonnummer!

Vanwege problemen met de bestaande telefoonverbinding is de refuge nu ook telefonisch bereikbaar onder 00 33 (0)964 185 466.

Pas afgesloten

De Spaanse regering heeft het verboden om de pas tussen St. Jean Pied de Port en Roncesvalles te bewandelen tussen 1 november en 1 april. Pelgrims zijn verplicht een andere route te nemen. Dat is dus via de Route Nationale langs Valcarlos.
Als redenen voert de tegering aan de dood van sommigen, de grote uitval als gevolg van geen of slechte info en voorbereiding en de enorme moeite die reddingsteams met soms dodelijle afloop zich moeten getroosten. Als kandidaat pelgrim is het aan te bevelen zich vooraf goed te informeren en voor te bereiden op deze tocht.

Nieuwe gidsjes

Graag maken we je er op attent dat de nieuwe editie (2016) van de gidsjes voor de Pelgrimsweg van Vézelay beschikbaar is.

De gidsje zijn onvermeer te verkrijgen via de website www.santiago.nl

Geen opvang meer in Aprémont

Vanaf zaterdag 25 augustus 2015 is er geen opvang meer door Abbé Roger Bontemps in het zo mooie plaatsje Aprémont op de route gelegen op de variant Nevers- Aprémont- Grossouvre- Augy sur aubois, zoals beschreven in het boekje Pelgrimsweg Vezelay- St.Jean Pied de Port en andere gidsen zoals de gids van Francois Lepere en de Gr 654. Pelgrims wil dan bij uw planning hiermee rekening houden. René Heinrichs is in overleg met de eigenaresse van dit dorp, gravin Elvira, om een nieuwe opvang te organiseren. Zodra hier meer bekend over is berichten wij u nader.

opvangmogelijkheden blijven: Nevers, verschillende mogelijkheden, na 11 km La Grenouille 3 km voor Aprémont, 11 km verder Les Coqs, 1 km verder Chateau de Grossouvre bij Jacques Cheveaux, 15 km verder Sancoins- meerdere mogelijkheden-, en op 27 km natuurlijk de Nederlandstalige herberg Nos Repos in Augy sur Aubois; deze blijft de goedkoopste en de warmste opvang op deze route.

Nogmaals de Brocante

Op 2 augustus is de brocante geweest. Twee dames, Co en Hanneke Beersma hadden allerlei mooie schilderijen, place-mats, tafellopers en glassieraden gemaakt. Tosca Gootjes, maakte drie mandala's en een heer Ad Rietveld maakte twee aquarellen en een mooi groot vrolijk schilderij. Dit alles werd te koop aangeboden t.b.v. de refuge. Het was een mooie vernissage bij gelegenheid van de brocante. En veel mensen kwamen kijken! Een mooie presentatie van de Refuge dus in de gemeenschap van augy sur aubois. Mensen waardeerden deze actie, en ja, er werd ook nog wel wat verkocht. De dames en heer waren tevreden! En de eigenaar van de refuge dankt ieder voor de medewerking hieraan en is blij met deze actie.

Daarnaast presenteerde de refuge ook een beroepsklarinettiste, Rose Bacot met een mooi verhaal-concert bas-klarinet in de klezhmermuziek. Zij nam ons mee in het verhaal van Judith, en vertelde dit verhaal in het Frans. Ze gaf daarbij ook passages in het Hebreeuws en accentueerde dit verhaal dan met haar basklarinet. Indrukwekkend mooi.

Website VVV des Trois Provinces

De plaatselijke VVV met zetel in Sancoins maken, ondermeer via hun website, veel reclame voor onze refuge. Op de site, www.tourisme-3provinces.fr, is verder informatie te vinden over een keur aan activiteiten in de regio.

Bonjour,

Nous avons eu le plaisir de rencontrer un grand nombre d’entre vous durant les deux jours destinés à la distribution de la documentation touristique sur le territoire intercommunal, les 24 et 25 juin derniers. Nous souhaitons tout d’abord vous remercier pour votre accueil et espérons renouveler cette expérience l’année prochaine, au cours de la préparation de la saison touristique, soit courant avril.

Cette tournée a été l’occasion de vous informer sur la présence de votre structure (présentation, contact, photo(s))dans les documents édités par l’OTI ainsi que sur notre site internet.
Pour ceux qui ne nous ont d’ailleurs pas encore fournis le formulaire d'autorisation de libre utilisation de photos, et/ou les photos de leur structure, nous vous invitons à le(s) déposer à l’OTI dès que possible.

Par ailleurs, nous avons recensé l’ensemble des sites internet de vos structures et fait un malheureux constat : la majorité d’entre vous ne mentionne pas l’OTI. Aussi , dans un souci de complémentarité et afin de fournir aux visiteurs l’information actualisée dont ils ont besoin, il est important que vous ajoutiez (ou mettiez à jour) un lien vers le site internet de l’Office de tourisme des Trois Provinces (et/ou les informations pour nous contacter).
Le lien vert le site internet de l’OTI permettra d’informer les touristes des activités, festivités et sites à visiter sur le territoire. De plus, ce lien garantira un meilleur référencement de nos sites respectifs, ce qui est important pour améliorer le positionnement et la visibilité des informations et services touristiques du territoire. En effet, plus votre site web, le nôtre et ceux de l’ensemble des prestataires du territoire seront cités sur internet, plus notre place dans les moteurs de recherche sera améliorée. Si vous le souhaitez, vous pouvez faire de même avec d’autres prestataires en ajoutant des liens entre vos sites. A vous de jouer !

Voici les informations que vous pouvez faire apparaitre :

› Site internet : http://www.tourisme-3provinces.fr/
› Coordonnées : Office de Tourisme Intercommunal des Trois Provinces - 13, place du Commerce - 18600 SANCOINS - 02 48 74 88 34 - tourisme-3provinces@orange.fr
› Horaires d'ouverture :

- du 1er octobre au 30 avril :
Mardi et Vendredi : 10h00 - 12h00 et 14h30 - 16h30
Mercredi et Samedi : 09h00 - 13h00
- du 1er mai au 30 juin et du 1er au 30 septembre :
Mardi au Samedi : 9h00 - 12h30 et 14h30 - 17h00
Dimanche : 09h00 - 13h00
- du 1er juillet au 31 août :
Mardi au Samedi : 9h00 - 12h30 et 14h30 - 17h30
Dimanche : 09h00 - 13h00

Twee nieuwe artikelen

Omdat een vriend hem vroeg wat de spirituele betekenis is van het door de H.Jacobus opgezet krijgen van een kroon dat te zien is op fresco's in vooral Duitsland ging René Heinrichs op onderzoek uit en schreef daarover de volgende artikelen:

"Het mysterie van de gekroonde pelgrims" in De Pelgrim, jrg. 31 april-mei-juni 2015-no 121, pag.14-16, en "de gekroonde pelgrims?", in Jacobsstaf, juni 2015 106.

concert

Tijdens de grote Brocante die op 2 augustus in Augy sur Aubois gehouden wordt zijn er dit jaar ook een aantal activiteiten ten bate van de refuge. Zo zullen de twee zussen Hanneke en Co Beersma, beide schilderessen, hun schilderijen uitstallen en verkopen. De opbrengst is voor de refuge. Zij maken ook place-mats met opdruk van een schelp en tekst Nos Repos. en nog onderzetters etc.
Verder zijn er nog bijdragen van mandalatekenaarster, Tosca Gootjes, Ria Bindelsen een beeldhouwster, Ad Rietveld, een schilder.
Bijzonder is verder het concert van de klarinettiste Rose Bacot. Dit vindt plaats in de Eglise St. Ludre in Augy sur Aubois. Meer informatie hierover op bijgaande poster (klip op de afbeelding voor een vergroting). Dit alles dus, ten bate van onze refuge Nos Repos.

Gerard Rijkers Lid in de Orde van Oranje Nassau

Het heeft de Koning ook behaagd nog een andere hospitalero uit ons grote groep te onderscheiden bij de lintjesregen, Gerard Rijkers uit Waalwijk. Hij kreeg zijn lintje Lid in de Orde van Oranje Nassau o.a. voor zijn werk voor de lokale zaterdagvoetbalvereniging, zijn werk als kok voor de Zonnebloem maar zeker ook voor zijn werk als hospitalero gedurende vele jaren bij onze pelgrimsopvang Nos Repos te Augy sur Aubois. Wie herinnert zich niet zijn culinaire kwaliteiten bij het 10 jaar jubileum van onze pelgrimsopvang in 2011?
Gerard, van harte. Geniet er samen met jouw Ida en kinderen van.
wie hem wil feliciteren: zie girijkers@ziggo.nl

we rekenen weer op jullie kookkunsten in 2016 en de pelgrims rekenen weer op jullie in dit seizoen!.

C.H.J. Veldkamp Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer Cees Veldkamp (75) is op vrijdag 24 april 2015 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde in de Burgerzaal van het monumentale stadhuis van Middelburg. Sinds 2007 is Cees Veldkamp voorzitter van de Stichting Vriendenkring Pelgrims refuge Nos Repos. Deze stichting beheert de pelgrimsherberg in Augy-sur-Aubois en heeft tot doel de pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela onderdak te bieden en te ondersteunen naar lichaam en geest.

Groep lyceum Granchamp te gast

Op woensdag 22 april 2015 was er een groep van 20 leerlingen van het lyceum Granchamp te Versailles onder leiding van de verantwoordelijke voor de pastoraal op dat lyceum met hun aalmoezenier pere Amaury en nog drie volwassenen te gast in de refuge. De groep met 20 meisjes bleef bij ons slapen; een vijftal jongeren met de aalmoezenier sliepen de Salle communale. Het diner en ontbijt werden verzorgd door Le Relais d'augy o.l.v. Delphine en Laurent. De hospitalero's Aik en Simone Roovers, die geheel nieuw zijn in ons team van hospitalero's, kweten zich meer dan voortreffelijk van hun taak. Het was een zeer mooie spiritueel waardevolle ontmoeting met boeiende jeugd. hopelijk volgen er nog meer scholen.

Op de website http://www.augy-sur-aubois.fr/.

staat een leuk -Franstalig- verslagje.

hieronder enkele foto's van de groep bij refuge.

Nieuw artikel pelgrimeren in "Volzin"

In het januarinummer van het blad "Volzin" is het artikel "Pelgrims zijn we, eeuwige pelgrims, naar onszelf" rond het thema plegrimeren verschenen van de hand van Jurgen Tiekstra. Aan dit nummer heeft ondermeer ook René Heinrichs meegewerkt.

Het artikel is te lezen op de website www.volzin.nu.

Nieuwe foto's september 2014

Tijdens hun periode als hospitalero's in september van dit jaar maakten Johan en Erzsi een aantal leuke foto's van de refuge en zijn gasten. Deze zijn nu ook op de fotopagina te zien.

Twee krantenartikelen

In augustus 2014 verschenen in de L'Écho du Berry en le Berry Republicain onderstaande krantenartikelen over de Auberge: (klik op een artikel om hem te vergroten)


het artikel uit L'Echo du Berry

het artikel uit Le Berry Republicain


Veteranen naar Santiago de Compostela

Gelezen in BN/De Stem: "Ossendrechtenaar René Heinrichs vertrekt zaterdag naar de Spaanse bedevaartsplaats Santiago de Compostela. Hij is geestelijk verzorger van zes veteranen die de 2.400 kilometer lange tocht per fiets willen afleggen." Lees het artikel.


Feestje

Tijdens hun verblijf in de Pelgrimsrefuge Nos Repos vierden Hanny en Rene Heinrichs hun zoveelste huwelijksfeest. Natuurlijk ging het gewone werk ook door. Gasten werden ontvangen en er werd onderhoud gepleegd aan de auberge. Hieronder een collage van enkele foto's van het verblijf en de festiviteiten.

Samenwerking tussen Refuges L'Esprit in Le Chemin en Nos Repos in Aubois.

Huberta Wiertsema en Arno Cuppen die ook een pelgrimsopvang zijn begonnen gelegen op de Jacobsroute vanaf Vezelay naar het zuiden van Frankrijk, in het dorpje Le Chemin, 25 km ten Zuiden van Vezelay, zoals beschreven in de gids Pelgrimsweg van Vézelay naar St. Jean-Pied-de Port, en onze pelgrimsopvang op die zuidelijke route in Augy sur Aubois, werken nu samen. D.w.z. er liggen nu folders met info over onze refuge in hun opvang. Wij vermelden dit met veel plezier op onze website. Zo zijn er in ieder geval dicht bij elkaar twee goede opvangadressen voor de nederlandstalige en natuurlijk anderstalige pelgrims.
In het verleden hebben we ook hospitalero's die bij Nos Repos pelgrims als ware gasten ontvingen en verzorgden gevraagd dit goede en mooie werk ook te doen in Le Chemin; deze pelgrimsopvang is vanaf den beginne bij ons bekend en gesteund geweest.

We wensen Huberta en Arno veel succes en veel pelgrims in Le Chemin.


L'esprit du chemin meer info www.espritduchemin.org

 

Het nieuwe seizoen is weer begonnen

De eerste foto's van het nieuwe seizoen zijn weer binnen. Om op de collage om deze te vergroten.

Frankrijk, radiouitzending

De radio Catholique France heeft een uitzending gewijd aan de Weg naar Compostela in de Berry waarin de refuge jacquaire Nos Repos ter sprake is gebracht naast de opvang door abbé Bontemps in Apremont sur Allier. De journaliste die interviewde heet: Bénédicte Buisson. In het kort: de refuge werd gesticht door een Nederlands echtpaar: René en Hanny Heinrichs, 2 supporters van de pelgrimage en dat er om de twee weken nieuwe vrijwilligers verantwoordelijk zijn voor de pelgrimsopvang. Lena en Daniel Diericxk waren de hospitaliers.

Als mensen dit willen horen moeten ze zich wel inschrijven en dan kunnen ze onder de knop reécouter de uitzending aanklikken. Mocht het via bovenstaand schermpje niet lukken dan kunt u het ook proberen via http://www.rcf.fr/radio/rcf18/emission/618390/633579

 

Duitsland

Van Karl-Heinz Jung uit Berlijn/ Koblenz, een mens die van pelgrimeren houdt maar ook van de natuur en deze twee tracht te verenigen door bijv. veel pelgrimswegen in Europa te voorzien van vogelkastjes, vernamen wij dat hij Conrad- Stein Verlag in Duitsland officieel gevraagd heeft om onze herberg Nos Repos op te nemen in de gids van Conrad- Stein Verlag die voert van Duitsland via Vézelay naar Santiago.

 

www.pelgrims.nl
Vragen? mail naar René Heinrichs
Technische vragen? mail naar de webmaster